Ordinacija Mitrović

OČNA
ORDINACIJA
MITROVIĆ

Fluoresceinska angiografija

Fluoresceinska angiografija (FA) je dijagnostička metoda snimanja očnog dna pomoću kontrasta fluorescein-natrijuma.

Indikacija za fluoresceinsku angiografiju su sve bolesti na očnom dnu: degenerativne bolesti (senilna degeneracija žute mrlje), šećerna bolest (vodič za terapiju laserom), zapaljenske bolesti, urođeni poremećaji, nasledne bolesti, tumori.

Snimanje daje više informacija nego klinički pregled.

Pre dolaska na snimanje nisu potrebne nikakve pripreme kod kuće, niti postoje bilo kakva ograničenja posle snimanja. Pacijent uredno uzima svoje lekove ukoliko ima neko drugo oboljenje.

Kako izgleda snimanje?

Priprema pacijenta se obavlja u ordinaciji tako što se kapima prošire jedna ili obe zenice. Snimanje se obavlja na specijalnom aparatu – digitalnoj fundus kameri i traje dvadesetak minuta sa pauzama. Snimanje nije naporno za pacijenta jer on sedi udobno smešten ispred kamere. Kontrast se ubrizgava u venu ruke, nije toksičan i ne sadrži jod. Postavljanje braunile u venu obavlja specijalista anesteziolog koji istovremeno brine o opštem stanju pacijenta. Samo snimanje izvodi specijalista oftalmolog.

 

Fluorescein prebojava kožu žutom bojom, a mokraća je žuto-zelene boje. Ovi fenomeni nestaju u narednih 24 sata.

 

Neželjena dejstva fluoresceina su veoma retka i obično blaga. Moguć je kratkotrajni osećaj mučnine, gađenja i nagon za povraćanjem kod napetih pacijenata. Teže komplikacije su izuzetno retke i sastoje se od otežanog disanja.

 

Neželjena dejstva indocijanin grina su veoma retka i obično blaga. Teže komplikacije su izuzetne i sastoje se od otežanog disanja.

 

Fluoresceinska i indocijanin grin angiografija su komplementarne metode i kod mnogih bolesti potrebno je da se urade oba snimanja da bi se postavila dijagnoza i dobila kompletna slika oboljenja.

 

Oba snimanja, fluoresceinska (FA) i indocijanin grin angiografija (ICGA) se mogu uraditi istog dana, jedno za drugim.

Osim fluoresceinske, u našoj ordinaciji se radi i indocijanin grin angiografija.