Ordinacija Mitrović

OČNA
ORDINACIJA
MITROVIĆ

Indocijanin grin angiografija

Dijagnostička metoda snimanja očnog dna pomoću kontrasta koji se zove indocijanin grin (ICGA).

Indikacije za ovo snimanje su: senilna degeneracija žute mrlje, centralna serozna horioretinopatija, zapaljenske bolesti i tumori sudovnjače.

Kako izgleda snimanje?

Priprema bolesnika se obavlja u ordinaciji tako što se kapima prošire jedna ili obe zenice a zatim izvrši samo snimanje na specijalnom aparatu – digitalnoj fundus kameri. Snimanje traje 30-60 minuta sa pauzama i nije naporno za pacijenta, jer pacijent sedi udobno smešten ispred kamere.

 

Indocijanin grin kontrast se ubrizgava u venu ruke. Postavljanje specijalne braunile u venu obavlja specijalista anesteziolog koji istovremeno brine o opštem stanju pacijenta. Samo snimanje izvodi specijalista oftalmolog. Kontrast nije toksičan ali sadrži jod pa se kod pacijenata koji imaju alergiju na jod ovo snimanje ne radi.

 

Neželjena dejstva indocijanin grina su veoma retka i obično blaga. Teže komplikacije su izuzetne i sastoje se od otežanog disanja.

Fluoresceinska i indocijanin grin angiografija su komplementarne metode i kod mnogih bolesti potrebno je da se urade oba snimanja da bi se postavila dijagnoza i dobila kompletna slika oboljenja. 

Oba snimanja, fluoresceinska (FA) i indocijanin grin angiografija (ICGA) se mogu uraditi istog dana, jedno za drugim.